top of page

sob., 09. jul.

|

Gökova

Gokova - Turčija

Cena na osebo: 760€ (KitePack člani -20%), ugodnosti za družine; vključeno: letalska karta iz Ljubljane, nastanitev v apartmaju za 2-4 oseb, prevoz iz letališča do nastanitve. Opcija: najem rent-a-car I PROSTA MESTA: 14

Prijava na dogodek ni več mogoče
Preveri ostale dogodke
Gokova - Turčija
Gokova - Turčija

Datum in lokacija

09. jul. 2022, 00:00 GMT+2 – 19. jul. 2022, 00:00 GMT+2

Gökova, Gökova, Akçapınar, 48640 Ula/Muğla, Turkey

Več o dogodku

Zaliv Gokova in mestece Akyaka obiskovalca ne pustita ravnodušnega. Že pogled iz bližnjega hriba, kjer se avtocesta poda proti morju in pogled na dolgo plažo, obdano z zelenjem in posuto s pisanimi kajti, privabi širok nasmeh na obraz. Da, celoten zaliv samo za kajtanje 😍.

 

➕ konstanten in zanesljiv termični »see breeze« veter/«flat« in plitka voda/veliko dodatnih aktivnosti in ogledov tudi za nekajtarje  

➖ vsakodnevni transfer na kajt spot/gužva v poletnih mesecih, ki pa se ji lahko izogneš v kolikor ne želiš kajtati direktno pred kajt centri

✈️ Gokova je locirana na vzhodni obali Turčije. Ker je ta del Turčije dokaj solidno poseljen, je v sprejemljivi oddaljenosti od Gokove kar nekaj mednarodnih letališč, ki so aktivna predvsem v poletnem času zaradi povečanih čarterskih letov. Najbližja so Dalaman (1 ura), Bodrum (2 uri), Izmir (3 ure), Antalya (4 ure). Iz Ljubljanskega letališča je najboljša povezava preko Istanbula in naprej v enega od naštetih letališč ali pa direkten let Ljubljana - Antalya, ki je napovedan za letošnje poletje.  🚙 Za prevoze po Turčiji priporočam najem avtomobila, kar še posebej prav pride v kolikor planiraš kombinirati kajtanje z ogledi bližnjih znanih turških znamenitosti (Pamukkale, Efes,…)  🏘️ Turistično mestece Akyaka leži tik ob zalivu Gokova in tu se nahaja večina nastanitev. Mestece je izredno simpatično, polno lokalčkov, barov, trgovinic, apartmajev, manjših hotelov. Izbira nastanitev je tako zelo široka in cenovno sprejemljiva. Od Akyake do kajt spota v zalivu Gokova lahko prideš peš v približno 15 minutah. Druga možnost, v kolikor imat rent-a-car je po cesti, ki pa pelje naokoli in vožnja traja ravno tako 15-20 minut.

Akyaka je majhno mestece v pokrajini Mugla na jugozahodu Turčije. Znano po svoji neokrnjeni naravi in zgodovinskih znamenitostih v njegovi okolici. Leta 2011 je postalo mesto, ki se je kot drugo v Turčiji vpisalo na seznam t.i. »slow city« mest, ki poudarjajo in »živijo« počasnejši tempo življenja. Mestece je znano turistom še posebno v poletnih mesecih, saj jih tu poleg toplega morja, sonca in prijetnih temperatur pričaka veliko možnosti za aktivno preživljanje dopusta. Zaliv Gokova je od mesteca Akyaka oddaljeno 10 minut vožnje. S svojo lepoto očara vse. Plaža je dolgo preko 3 km in dovolj široka, da omogoča enostavno pripravo opreme in varen vstop v vodo in iz nje. V zaliv se steka 7 rek, zaradi katerih je voda v njem skoraj sladka, čista in bistra. Voda v zalivu je plitka 150 metrov od obale. V plitvini je popolnoma mirna (flat), globje v zalivu z manjšimi valovi, odvisno od moči vetra. V vodi ni nobenih ovir, zato gre za varen kajtarski spot. Gokova je primerna za vse nivoje kajtarjev, kot tudi za učenje kajtanja. Kajtarska sezona v Gokovi traja od meseca aprila do meseca septembra. Gre za poletno kajtarsko destinacijo s temperaturo zraka v poletnih mesecih med 25 in 30°C in temperaturo vode do 23°C. Veter v zalivu Gokova je lokalno termičen. Gre za t.i. »sea breeze«, ki je zelo zanesljiv in konstanten. Rahel veter prične pihati že v dopoldanskem času in postopoma, z rastjo temperature zraka, postaja vse močnejši. Moč vetra v poletnem obdobju je med 18 in 25 vozli. Zaradi lokalnega termičnega vetra vam Windguru in Windfinder vetra ne bosta napovedala pravilno. Zaliv Gokova in njegova hribovita, z zelenjem poraščena okolica naredita poseben vtis. Bližina destinacije, ki jo iz Evrope dosežemo že v nekaj urah, je novost med kajtarskimi destinacijami. Pregovorno odlična turška hrana, nepozabne sladice in prijazni domačini pa temu samo še dodajo piko na i.     

Nastanitev

Nastanitev je organizirana v dobro opremljenih apartmajih v centru mesta. Enote za 2-4 osebe. Vse enote imajo opremljeno kuhinjo, ločene spalnice za dve ali eno osebo, dnevni prostor, balkon in vrt. Vsi apartmaji imajo brezplačen WiFi. Pred njimi so bazeni. Apartmaji imajo tudi skupen vrt z žarom in prostor za večerno druženje.

Izleti v okolici Akyake

Pomukkale

ali »bombažni grad«,  kot bi v prevodu lahko rekli tej največji turški naravni znamenitosti. Apnenčaste terase in kaskade je skozi tisočletja izoblikovala termalna voda, ki vre iz globine 200 metrov. Celotno področje je prežeto z naravnivmi zdravilnimi vrelci. Še posedno zanimiv je Kleopatrin vrelec, ki po legendi zagotavlja večno mladost.

Področje pod zaščito UNESCa pa ponuja tudi zapuščino grške zgodivine, antično mesto Hierapolis z Apolonovovim svetiščem in največjim antičnim grobiščem v Mali Aziji.

Ephesus ali Efes

s 3000 letno zgodovino je najbolje ohranjeno anitično mesto v Sredozemlju. Mestu je vtisnila pečat starokrščanska, starogrška in starorimska kultura. V mestu se med drugim nahaja Artemidin tempelj, ki je v antiki veljal za eno sedmih čudes sveta, odlično ohranjena Celsusova knjižnica in gledališče ter hiša Device Marije, ki je nedaleč stran preživela svoja zadnja leta.

Fethiye

je mestece v pokrajini Likija. Področje divje lepote, visokih kamnitih gora  in po  pripovedovanju domačinov, najlepših turških plaž. Še bolj zanimivo pa je zaledje, ki je znano po več kot petdeset odkritih antičnih mestih in mestu Kayaköy, mestu duhov, v katerem so do leta 1923 živeli grško govoreči kristijani.

Deli

bottom of page